OBILNÉ ZRNO

Stavba obilného zrna

priemerné zloženie obilného zrna: 15 – 18% vody
60 – 80% sacharidov
10 – 11% bielkovín
1 – 2% tuku2 – 3% celulózy
2 – 3% minerálnych látok a vitamínov

Obilné zrno

  • obaly – (oplodie, osemenie)

- vláknina, minerálne látky
- ťažko stráviteľný, mletím sa odstraňuje

  • jadro – (vonkajšia aleurónová vrstva, vnútorná – múčne jadro)

- aleurónová vrstva: bielkoviny (globulín), minerálne látky, vitamíny, enzýmy
- múčne jadro (78 - 83%): škrob (60-65%)
- bielkoviny (9-11%) – lepok
- minerálne látky (0,3-0,4%)

  • zárodok – samostatná časť obilky (vit. E,P)
- bielkoviny (29%)
- tuky (11-15%)
- cukry
- vitamíny (A,D,E,B skupiny)
- minerálne látky (Ca,P,Fe)
- enzýmy, stimulačné a rastové faktory
  • obilné zrno obsahuje monosacharidy a tiež di-, tri- a vyššie oligosacharidy – v nízkych koncentráciách
  • bielkoviny zrna nie sú plnohodnotné, majú nízky obsah lyzínu, tryptofánu a metionínu.
  • zdroj K,Mg, Na
  • Fe (1-2 mg v 100g)

Zrno obsahuje skoro všetky výživné látky potrebné pre život. A to uhľohydráty, 7 až 12 percent bielkovín, 2 až 7 percent tukov s vysokým podielom životne dôležitých kyselín, vitamíny, predovšetkým B1 a E a minerálne látky, napr. železo. Nezabúdajme ani na balastné látky, ktoré regulujú trávenie a sú schopné viazať na seba rôzne škodliviny.

Predpokladom pre vysokú výživnú hodnotu výrobkov z obilia však je, že sa použije a zomelie celé zrno aj s klíčkami a obalmi.

Celé obilné zrnko v sebe ukrýva veľa sily. Aj chlebom, a to najmä celozrnným, je totiž človek živý...