JEDLÉ OBILIE

Sú vyzreté zrná obilnín, ktoré sú po vymlátení a ďalších úpravách vhodné na priamu ľudskú spotrebu; ide o zrná rodov a druhov rastlín čeľade lipnicovité, a to pšenica, raž jačmeň, proso, pohánka, kukurica, láskavec (amarant) a ryža.

Pšenica

  • najdôležitejšia chlebová obilnina sveta
  • poskytuje múky s dobrou pečivosťou
  • potravinárska a cestovinárska (líšia sa obsahom lepku)
  • zrno je žlté až červené, vajcovité

Raž

  • chlebová obilnina
  • zrno je zeleno sivé, podlhovasté

Jačmeň

  • po pšenici u nás najviac rozšírená plodina
  • sladovnícky, kŕmny a potravinársky jačmeň
  • zrno je slamovožlté, bruchnaté

Ovos

  • zrno je biele, štíhle, s tenkou plevou

Vo výžive sa stále častejšie objavujú už takmer zabudnuté alebo málo známe obiloviny, napr. proso a cirok, a tzv. pseudocereálie, medzi ktoré sa radí pohánka a láskavec (amarant).