Chlieb Špaldový

Zloženie: múka špaldová celozrnná (31%), pšeničná múka, špaldová pšenica (18%), voda, ražná múka, ražný kvas, droždie, soľ, dextróza, antioxidant: kys. askorbová, emulgátor: E472e, enzýmy. Hmotnosť: 350g

Význam pečiva v zdravej výžive z hladiska obsahu ražnej a špaldovej múky:

Cesto, ktoré je pripravené z ražnej múky, má mierne kyslé "ražné" aróma, po dlhšiu dobu si udrží svoju čerstvosť, pretože má lepšiu vlastnosť prijať do seba viac vody, ako pšeničná múka. Nedrobí sa.
Pri chudnutí je výhodné jesť pečivo s vyšším obsahom ražnej múky. To preto, že ražná múka má nižší glykemický index, čo znamená že glukóza sa pomalšie dostáva do krvi. Pomáha tak obmedzovať chuť na jedlo tým, že vytvára pocit plnosti dlhšiu dobu po jedle, čo je ideálne pre reguláciu váhy.
Raž obsahuje asi 70% sacharidov, 9-15 % bielkovín, 1,5 % tuku, vlákninu a veľa minerálnych prvkov (draslík, fosfor, železo, síru, fluór ...)

Pšenica špalda je prastará obilnina, ktorá má výnimočné zloženie i chuť.
Tento nešľachtený druh obilniny patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny vôbec a vyznačuje sa rovnomerným obsahom kvalitných nutričných látok.

Zrnká obaľuje dvojitá pleva, ktorá ich veľmi dobre chráni pred kontamináciou škodlivinami a chorobami. Po vylúpaní sa získa zrno bohaté na obsah draslíku, horčíku, fosforu i železa. Blahodarne tiež pôsobí ako zdroj niektorých vitamínov skupiny B. Má špeciálnu orieškovú príchuť.

V ľudovom liečiteľstve je špalda uznávaná ako najlepšia obilnina plná sily, s ľahšou stráviteľnosťou ako ostatné obilniny.

Špalda obsahuje bielkoviny (17%), kvalitný tuk (2,5%) s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy (68%), vyšší obsah horčíka, vápnika, draslíka, fosforu a zinku, vitamíny B1, B2, PP a ďalšie.

 

Vysoký obsah vlákniny (8,8%) podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.