Špaldové pečivo, chlieb z celozrnnej špaldovej múky

Špalda - čo je to ?

Špaldová pšenica je nešľachtený druh obilniny a patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny vôbec.
Zrnká špaldy obaľuje dvojitá pleva, ktorá ich veľmi dobre chráni pred kontamináciou škodlivinami chorobami a škodcami, preto ju možno pestovať bez chemického ošetrovania.
Obsahuje najviac bielkovín ( 17%) zo všetkých pšeničných druhov (tie zvyčajne obsahujú do 13%).Bielkovina špaldy má vysokú výživovú hodnotu, kvalitný tuk (2,5%) s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy (68%), vyšší obsah minerálov - fosforu, vápnika, zinku a draslíka, vitamíny -B1,B2, PP a ďalšie.

Vysoký obsah vlákniny (8,8%) podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.

V ľudovom liečiteľstve je špalda uznávaná ako najlepšia obilnina plná sily, s ľahšou stráviteľnosťou ako ostatné obilniny.

Pozitívne zdravotné účinky

  • stimuluje imunitný
  • systém.
  • je vhodná pri liečení niektorých alergií.
  • podporuje trávenie a črevnú peristaltiku
  • pôsobí regeneračne na
  • telové bunky a chráni ich
  • pred infekciami .


Špaldové pečivo - obsahuje: celozrnnú špaldovú múku, vodu, droždie, jedlú soľ, ľan, sézam